Rosanne Van Dyck

Vroedvrouw

Preconceptionele zorg
Pre- en postnatale zorg
Zwangerschapsyoga
Begeleiding geboorte

Moederschapsverlof tot april 2024

Als oudste in een gezin met vijf kinderen werd ik al snel betrokken bij de verzorging van mijn broers en zus. Ik was nog een klein meisje toen ik de zelfstandige vroedvrouw mocht helpen tijdens de geboorte van mijn zusje en ik de navelstreng mocht doorknippen. Dat kleine meisje was ook geboeid door muziek. Ik speelde van jongs af aan piano en ging het later studeren aan het conservatorium. 

In 2010 werd ik zwanger van Marie. Ze werd op 35 weken zwangerschapgeboren als een sterrenkindje. Deze gebeurtenis zette een heel proces in gang en opende vele nieuwe wegen. Zo werd het me heel duidelijk: ik moest en zou vroedvrouw worden! 

Na mijn studie ging ik aan de slag in Kenia. Hier heb ik het vertrouwen gekregen dat vrouwen in staat zijn om te bevallen op eigen kracht. Vervolgens ging ik in Nederland werken.

In 2015 belandde ik in Bonaire, een eilandje in de Caraïben. Daar runde ik met twee andere collega vroedvrouwen de zorg voor het eiland. Door de kleine gemeenschap ontstonden er al snel intense banden met de lokale bevolking. Na twee jaar, terug in Belgie, ging ik de opleiding tropische geneeskunde in Antwerpen volgen, een mooie aanvulling op het werk in het buitenland.

Al sinds ik wist dat ik vroedvrouw wilde worden, voelde ik wat écht mijn ding was: tijd maken voor de mensen om samen met het gezin mee te schrijven aan hun eigen en unieke verhaal. Zodat ze geheel op hun eigen manier hun kindje kunnen verwelkomen. Om dit met volle overgave te kunnen doen, begon ik in 2017 als zelfstandig vroedvrouw bij Geboortehuis De Zon.

Mijn interesse breidde uit, mijn vroedvrouwenhart wil zich steeds verrijken.

Mijn droom om een eigen praktijk te starten, is met De Geboortepraktijk werkelijkheid geworden. Ondertussen zijn we met een gezellig team van 7 vroedvrouwen.