Badgeboorte 

Warm water ontspant


Voordelen

Bevallen in water heeft verschillende voordelen, onder andere kortere arbeid en minder vraag naar epidurale verdoving. Ook blijkt dat moeders meer tevreden zijn over hun bevalling in water.

Hieronder zetten we enkele mogelijke voordelen op een rij:

  • In warm water kan je vaak goed ontspannen. Het werkt als een natuurlijke pijnstiller. Je maakt makkelijker je lichaamseigen pijnstiller endorfine aan waardoor je de weeën beter kan opvangen. Het idee dat je, door in bad te gaan, zelf iets kan bijdragen tot de intensiteit van de weeën, geeft bovendien zelfvertrouwen.

  • Het warme water stimuleert de aanmaak van het bevallingshormoon oxytocine. Dit belangrijke hormoon zorgt voor effectieve, krachtige weeën.

  • In water ben je gewichtloos. Je kan daardoor makkelijker bewegen en verschillende houdingen aannemen die goed voelen. Door te bewegen zorg je voor meer ruimte in het bekken waardoor je baby goed kan indalen. Ook helpt de zwaartekracht het geboorteproces als je een verticale houding aanneemt. In bad kan je makkelijk op je knieën of hurken zitten, leunend tegen de badrand, … Ook voor vrouwen met bekkenpijn of andere lichamelijke klachten, kan bevallen in bad een uitkomst zijn.

  • Warm water ontspant de spieren in je buik, bekken en baarmoeder, waardoor je baby makkelijker kan indalen. Doordat hij goed duwt op de ontspannen baarmoedermond, kan ook ontsluiting vlotter verlopen.

  • Vrouwen die in bad bevallen, vragen minder vaak om pijnmedicatie.

  • Het bevalbad is jouw persoonlijke ruimte, waarin je je rustig kan terugtrekken. Het is er intiem, je voelt je beschermd door de badrand en het water en je kan je makkelijker afsluiten voor wat er om je heen gebeurt. Zo herstel je ook beter tussen de weeën door.

  • Warmte zorgt voor een betere doorbloeding. Samen met de oxytocine, zorgt dit ervoor dat de baarmoederspier makkelijker kan samentrekken. Door de opwaartse kracht van het water, wordt je baarmoeder ook nog eens wat ondersteund. Dit alles maakt dat je baarmoeder minder hard moet werken dan buiten het bad en dus minder snel vermoeid of uitgeput geraakt.

  • Door het warme water is ook het weefsel van het perineum (het gedeelte tussen je vagina en je anus) beter doorbloed en rekt het makkelijker mee als je baby door het geboortekanaal komt. Daardoor is er minder kans op een scheurtje.

  • Bij een vlotte geboorte, een goede doorbloeding en goede aanmaak van oxytocine heeft de baarmoeder na de geboorte van je kindje nog voldoende kracht om goed samen te trekken. Daardoor kan de placenta sneller geboren worden en is er vaak minder bloedverlies.

  • Ook voor de baby heeft een waterbevalling voordelen. Doordat jij ontspannen bent, verloopt de overgang van ontsluitings- naar uitdrijvingsfase rustiger. Persdrang bouwt zich vaak geleidelijker op. De weefsels in je bekkengebied zijn zachter, waardoor je baby er soepeler langs gaat. Als je baby wordt geboren, komt hij in warm water terecht, zoals hij in de baarmoeder gewend was. Hij schrikt niet direct van koele lucht op zijn huid. Het bad maakt de overgang naar de buitenwereld rustiger voor je baby.

Nadelen 

Het kan een heel ontspannen manier van bevallen zijn, maar je moet er vooraf wel wat meer voor regelen. Er komen extra kosten bij kijken en je moet natuurlijk de ruimte hebben voor een bevalbad. De vroedvrouw heeft voldoende ruimte nodig om er omheen te kunnen lopen, zodat ze de bevalling goed kan begeleiden. Tenslotte moet je vloer sterk genoeg zijn om het gewicht van 415 liter water te dragen.

Als je graag in bad wil bevallen, is het dus verstandig om dit van tevoren met ons te bespreken.

Hoe werkt het 

Zodra de actieve fase van je bevalling is begonnen, kan je in het bevalbad stappen. De weeën worden dan steeds krachtiger en intenser en het warme water kan helpen om ze draaglijker te maken. Na ongeveer twee uur in bad is het goed om even uit het water te gaan en bijvoorbeeld wat rond te lopen. Na een half uurtje kan je eventueel terug in bad. Zo ervaar je opnieuw de ontspannende werking van het warme water.

Zowel tijdens de arbeid als tijdens de bevalling is het belangrijk dat het water 36-37 graden is. Tijdens de geboorte zelf moet dit voorkomen dat je baby al een ademprikkel krijgt terwijl hij nog onder water is. Je vroedvrouw of partner kan het water op een constante temperatuur houden.

Je kan er ook voor kiezen om de arbeid in bad door te brengen en eruit te komen als je persdrang krijgt.

Onze opblaasbare bevalbaden

Technische gegevens:

  • buitenomvang: 165cm op 135cm
  • binnenomvang: 125cm op 95cm
  • het bad is 65cm diep

Vullen duurt 20-45 min en er kan ongeveer 415l water in.

Wat heb je nodig? 

  • kraankoppelingen en, om hygiënische redenen, een nieuwe tuinslang om het bad te vullen
  • thermometer
  • een dekzeil om de vloer te beschermen tegen water bij in- en uitstappen
  • elektrische opblaaspomp om het bad op te blazen
  • ev dompelpomp om water uit het bad te pompen

Voeg tijdens de bevalling geen badolie of andere producten toe aan het badwater.

Huur bevalbad

Als je bij onze praktijk in begeleiding bent is er een meerprijs van 50 euro om een bevalbad te huren. 



Meer info